In de media
Kunstwerk
Een van de grootste en meest impactvolle projecten van Mothership de afgelopen jaren is het Dobberende Bos. Deze keer lag er geen opdracht aan ten grondslag, geen vraag van een bedrijf of een gemeente, maar een overtuiging van Jeroen Everaert.
Het Dobberend Bos vindt zijn oorsprong in een werk van kunstenaar Jorge Bakker (Columbia, 1973). Zijn installatie ‘In Search Of Habitus’ bestaat uit een met water gevuld aquarium met dobbers waarin modelbomen staan. Deze drijvende miniatuurbomen dobberen losjes op en over het water en roepen vragen op over de relatie tussen stadsmens en natuur, en hoe zij zich verhouden tot elkaar en de wereld om hen heen, nu en in de toekomst.
Jeroen Everaert was onder de indruk van het werk, en stelde zichzelf en Bakker de vraag of het mogelijk zou zijn om het idee ‘in het echt’ uit te voeren. Mothership gaat doorgaans uit van het standpunt dat niets onmogelijk is en dat bleek ook hier het geval te zijn.
Concept
Het Dobberend Bos staat symbool voor de toekomst van mens en natuur in de stad, die ten gevolge van de stijging van de zeespiegel in een wereldhavenstad als Rotterdam onder grote druk staat. Innovatie en duurzaamheid spelen een grote rol in het concept. Bomen hebben in Rotterdam een belangrijke functie in de verduurzaming van de stad en hun aanwezigheid draagt bij aan de klimaatambities en -maatregelen van de stad, zoals hittebestrijding door groen en wateropvang.
Het bos is grotendeels duurzaam geproduceerd, vervaardigd uit bestaande elementen. Twintig oude zeeboeien van Rijkswaterstaat uit de Noordzee zijn geschikt gemaakt om levende bomen te dragen. De bomen op hun beurt zijn beschikbaar gesteld door het Bomendepot van de Gemeente Rotterdam, waar zich bomen bevinden die door herplaatsing hun vaste stek zijn kwijtgeraakt. Studenten uit verschillende opleidingen hebben zich gebogen over de vraag of een boom, en zo ja welke, geschikt is voor een dobberend bestaan. Het bleek de Hollandse iep te zijn. Extra opgave was het feit dat het water in de Rijnhaven brak is. Er is geen boom in onze regio die daartegen bestand is en de bomen moeten dus bewaterd worden met zoet water.
Rol Mothership
Jeroen Everaerts ambitie om het bos aan te leggen leidde ertoe dat Mothership in hoog tempo een aantal partijen en partners om het project heen wist te verzamelen. Omdat een dergelijke onderneming niet eerder uitgevoerd werd was degelijk onderzoek noodzakelijk.
Na de uitwerking van het concept was Mothership spin in dit grote web en voerde het onderzoek aan. Daarbij waren opleidingen betrokken zoals Van Hall Larenstein, Hogeschool Rotterdam en de TU Delft, maar ook bedrijven zoals het Havenbedrijf en Rijkswaterstaat. Motherships rol garandeerde de artistieke, inhoudelijk en esthetische, kwaliteit.
Mothership organiseerde tevens de tewaterlating van het bos op de Nationale Boomfeestdag, 16 maart 2016. Jeroen Everaert en Jorge Bakker verrichten gezamenlijk de handeling. Deze gebeurtenis werd bezocht door journalisten van over de hele wereld, sponsoren en betrokken stakeholders. Diverse landen en televisiezenders besteedden aandacht aan het Dobberende Bos, bijvoorbeeld het NOS 20 uur journaal, een uitgebreide documentaire op de WDR en recentelijk nog een uitzending van de Ukrainse ICTV.
Toegevoegde waarde
Het Dobberende Bos trekt wereldwijd aandacht, van Italië tot Scandinavië en van Iran tot Korea. Dat het mogelijk is gebleken om bomen geschikt te maken voor een toekomst op het water was groot nieuws. Niet alleen om dat het daadwerkelijk het eerste drijvende bos ter wereld is, maar ook omdat haar bestaan op een adequate wijze aandacht vraagt voor klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel.
Het Bos wordt op diverse universiteiten en hogescholen ingezet als voorbeeld om bewustwording te onderwijzen wat betreft de functie van groen in stedelijke gebieden, onder meer in Quebec (USA), San Diego (USA) en Bristol (UK).
Het project, dat van lange adem en lef getuigd, is een visitekaartje voor de stad Rotterdam als het gaat over bewustzijn van de toekomst. De aanwezigheid van het Dobberend Bos midden in de stad vraagt aandacht voor actuele problemen zoals klimaatverandering en de leefkwaliteit in steden. Het ‘Dobberend Bos’ is dan ook niet alleen een nieuwe belevenis voor de stadsbewoners, jong en oud, maar ook een nieuwe bezienswaardigheid voor de toeristen die Rotterdam op steeds grotere schaal weten te vinden. Het beleven van kunst en het genieten van groen gaan op een heel bijzondere manier hand in hand.
Het Dobberende Bos is bij uitstek een project waarvoor Motherships motto ‘de kracht van kunst is communicatie’ geldt.
Quotes
“Kan ik eindelijk mijn zeehond uitlaten!”
“Dobberend Bos in de Rijnhaven. It always seems impossible until it´s done”
“We’re loving the bobbing forest in Rotterdam. Such a creative use of old sea buoys”.
“The plan is for the trees to live out there for 5-10 years, busily absorbing CO2. It is believed that in just their first year they compensated for 1000km of car journeys, with their absorption rate increasing each year.”
“An incredible project – and what a sight!”