Een nieuwe blikvanger op de Windesheim campus

 

In 2019 ontwikkelde Mothership, in opdracht van de gemeente Zwolle en samen met Henk Snel, het concept voor het Engelenpad. Dit initiatief, bedoeld om de oude binnenstad, de spoorzone en de IJsseloevers met elkaar te verbinden, leidde onder andere tot de bouw van de Passerelle: een wandel- en fietsbrug die meanderend over het spoor van station Zwolle ligt. Achter de spoorzone, gelegen tussen het centrum van Zwolle en de IJsseloevers, bevindt zich de campus van Hogeschool Windesheim, waar Mothership in 2021 in opdracht van Windesheim aan een bijzonder project begon.

 

In het streven naar vernieuwing en stimulans is ruimte gemaakt voor een kunstwerk dat een bijzondere beleving kan toevoegen aan de openbare ruimte. Het doel was om te komen tot een kunstwerk dat de waarden van Windesheim bevestigt, de ervaring van de Campus als ontmoetingsplek onderstreept, en tevens wordt gekoppeld aan een groter geheel, namelijk aan de gebiedsontwikkeling grenzend aan Windesheim onder de naam Het Engelenpad. Aan Jeroen Everaert / Mothership is de vraag gesteld om te onderzoeken hoe het werk kan aansluiten bij de wensen van studenten en docenten.

 

Mothership heeft onderzoek gedaan naar de locatie en gesprekken gevoerd met diverse stakeholders van Windesheim om tot het juiste concept te komen. Na presentatie van het concept is met een speciaal voor deze opdracht ingestelde kunstcommissie, bestaande uit studenten en medewerkers van Windesheim, een selectie gemaakt van kunstenaars die geschikt werk maken voor deze opdracht.

 

Onder begeleiding van Mothership heeft de kunstcommissie uiteindelijk gekozen voor het ontwerp van Yasser Ballemans: MicroKosmos. Dit kunstwerk, bestaande uit negen sculpturen, symboliseert de bruisende campus en is geïnspireerd op de micro-algen die leven in de IJssel.

 

Deze sculpturen, tot wel zes meter hoog, zijn gemaakt van gerecycled PET-G kunststof en werden geprint in samenwerking met Colossus 3D printers. Het gebruik van gekleurd semitransparant gerecycled kunststof in de openbare buitenruimte is nieuw; hiervoor is door Mothership en Colossus met de Universiteit Hasselt onderzoek gedaan onder begeleiding van het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim Zwolle. De kunststof compositie wordt gedragen door een stalen constructie, geproduceerd door Wilwy, en voor de avonduren ontwierp Lichtpunt een verlichtingsplan dat de kunstwerken subtiel benadrukt.