In de media
Opdracht
Eind 2015 werd op een locatie in het centrum van Amsterdam een van de grootste binnenstedelijke winkelgebieden van dit decennium gerealiseerd onder de naam Nowadays. Dit entreegebied van de stad moest een economische impuls krijgen en zou moeten werken als magneet op winkelende passanten. De bestaande verouderde passage maakte plaats voor een doorgang met allure die Damrak en Nieuwendijk opnieuw met elkaar moest verbinden.
Om deze doorgang de bedoelde grandeur te geven wilde Bouwinvest graag een tegeltableau op een centrale plek. Hiervoor werd een beroep gedaan op de creatieve expertise van Jeroen Everaert.
Zijn advies was om groot te denken, een echte passage te maken in plaats van een doorgang. Met in plaats van een enkele kunsttoepassing een totaalkunstwerk om een bijzondere ervaring op te bouwen voor winkelend publiek en het hele interieur onder handen te nemen. Zo kon een iconische omgeving ontstaan, zoals in de Markthal die eerder onder handen van Mothership was uitgegroeid tot een enorme publiekstrekker.
Concept
Refererend aan de geschiedenis van de beroemde passages in Europa, zoals de Passage du Grand Cerf in Parijs en de Hubertusgalerijen in Brussel, ontwikkelde Mothership een passend concept. Uitgaande van klassieke materialen met een nieuwe twist moest het geheel een tijdloze geest krijgen met een iconische uitstraling, met glasmozaïek, terrazzo, kroonluchters en barokke details.
Voor de inhoudelijke invulling ging Mothership op zoek naar kunstenaars die dit concept zouden kunnen voorzien van de benodigde eigentijdse draai
Kunstenaars
Mothership selecteerde vijf kunstenaars/combinaties en presenteerde hun werk aan de opdrachtgevers. De keuze viel op Hans van Bentem (onder meer bekend van zijn glazen kroonluchters) en Arno & Iris (de kunstenaars van de Markthal).
Onder de titel ‘Amsterdam Oersoep’ werkte het drietal een werkelijke ervaring uit. Het geheel is een hommage aan de Amsterdamse grachten, de bron waar alle creatieve energie van generaties Amsterdammers in ligt opgeslagen. Van oude fietsframes en lege flessen tot de penselen van Rembrandt en het oor van Van Gogh. Het water neemt en het water geeft. Volgens de gangbare evolutietheorieën danken wij het ontstaan van leven op aarde aan het water.
De kroonluchters van Van Bentem (refererend aan afgedankte fietsonderdelen) en de bizarre en barokke mozaïeken op de vloer en het plafond van Coenen en Roskam (de bodem en het wateroppervlak van de grachten met alles wat je daarin tegen komt) vormen een adembenemend geheel., een bijzondere onderwaterwereld. En als extra is er de in brons gegoten vissenkop. Bezoekers van de passage kunnen zelf een flesje Amsterdamse Oersoep tappen!
Rol Mothership
Mothership daagde de opdrachtgever uit om groot te denken en de passage aan te pakken als één groot kunstwerk. Mothership bedacht het concept, selecteerde de kunstenaars, begeleidde het proces van de kunstenaars en coördineerde de uitvoering van het totale werk als spin in het web tussen alle betrokken partijen.
Toegevoegde waarde
Het totaalkunstwerk is een magneet voor toeristen uit binnen- en buitenland gebleken. De Beurspassage staat inmiddels naast het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum in de top van de best bezochte culturele bestemmingen van Amsterdam.
“The arched passageway known as the Beurspassage on Amsterdam’s Damrak has been turned into a stunning artwork. The eye-catching piece dazzles with the kind of prestige and splendorous detail typical of the listed buildings that lend Amsterdam its grandeur.”