In de media

Symbool voor vrijheid

 

In 2020 werd de samenleving nog verder ontwricht door het Covid19-virus. Van de ene lockdown via een tijdje vrij naar de andere, met een periode avondklok erbij. De zorg raakte overspannen en het personeel in de ziekenhuizen werd overbelast. De intensive cares lagen propvol. Een vaccin was er niet. Er viel niets te vieren, want bij elkaar komen was uit den boze. Toch werd het 5 mei: Bevrijdingsdag. Zo’n belangrijk moment voor ons land; ieder jaar, maar dit jaar extra belangrijk. Want 80 jaar geleden raakte ons land in oorlog en 75 jaar geleden werden we bevrijd. Die vrijheid samen herdenken tijdens een lockdown waarin we niet vrij waren om te herdenken en te vieren was onmogelijk.

 

Waar Mothership al eerder had bewezen het verhaal van de oorlog en de bevrijding prachtig te kunnen vertellen met de Brandgrens, ontstond nu het verlangen om deze 5 mei op een bijzondere manier te eren. De vrijheid die we normaal gesproken op die dag vieren was niet erg voelbaar. De mensheid heeft te maken met een van de grootste mondiale crises van onze generatie. Sinds de Tweede Wereldoorlog is onze individuele en collectieve vrijheid niet veel vaker zo op de proef gesteld.

Langzaam groeide het besef in onze samenleving dat een toekomst waarin we niet samen kunnen zijn niet de toekomst is die we wensen. In een tijd waarin gezondheid essentieel is voor vrijheid werken de mensen die in de zorg feitelijk mee aan onze vrijheid. En juist zij hebben het zwaar, juist zij verdienen ons respect.

 

Op dit perfecte moment kwam het verzoek van Studio DRIFT (Lonneke Gordijn en Ralph Nauta) aan Mothership om samen met hen een gebeurtenis te organiseren die symbool zou staan voor vrijheid en hoop, en die Rotterdam en iedereen in de zorg een hart onder de riem zou steken. Die voor iedereen te zien en te beleven zou zijn, thuis, op je eigen beeldscherm. Een beeld dat je zou raken en je niet los zou laten. En dat op die manier over de hele wereld zou gaan…

 

Samenwerking met Studio DRIFT stond al langer op ons verlanglijstje. En in krap twee weken bewees de organisatorische ervaring van Mothership en de goede relatie met de Gemeente Rotterdam van onschatbare waarde te zijn, want op 5 mei werd de vrijheid gevierd. Anders dan anders, maar hoe bijzonder!

 

 

Show: ‘Franchise Freedom’

 

Franchise Freedom is een ‘vliegende sculptuur’ van Studio DRIFT, die de relatie tussen mens, natuur en technologie ter discussie stelt. Een zwerm van honderden drones verbeeldt het gedrag van enkelingen die samengaan, zoals de vluchten die spreeuwen vormen.

Dat samengaan, en de schoonheid die dat voortbrengt, was het onderwerp van de show die Studio Drift en Mothership samenstelden. Naast de vlucht die Franchise Freedom normaal gesproken aflegde, werd er gezocht naar een symbool dat in een enkele beweging respect, dank en hoop zou uitspreken. De oplossing was adembenemend.

 

 

Drones boven Rotterdam

 

Op 5 mei werd ondanks alle belemmeringen Bevrijdingsdag gevierd met een fantastische droneshow boven de Maas. Niemand mocht het weten, om een massale toeloop van publiek te voorkomen, maar de show was overal zichtbaar: Franchise Freedom kon thuis door iedereen live op tv of online via verschillende kanalen bekeken worden. Alleen of samen; kijken naar, denken aan en praten over vrijheid op een andere manier dan normaal gesproken, maar daarom niet minder intens.

 

Een indrukwekkende zwerm van 300 drones gebruikten op 5 mei de hemel als canvas en brachten een ode aan vrijheid en gezondheid, en aan alle mensen die werkten om onze vrijheid en gezondheid te garanderen. Vanuit de drones die ieder hun weg gingen, ontstonden sierlijke beweging van de hele groep; individuele vrijheid kan alleen beschermd worden door gemeenschappelijke inzet. Deze poëtische vlucht mondde uit in een fantastisch beeld: een driedimensionaal kloppend hart van rode lichtjes boven de rivier, met als achtergrond de Erasmusbrug en het silhouet van Rotterdam.

De show werd in zijn geheel begeleid door de feeërieke muziek van pianist Joep Beuving die hij speelde in de hal van het Erasmus Medisch Centrum, het hart van onderzoek en zorg in deze Coronatijd.

 

 

Impact

 

Franchise Freedom vloog als aanmoediging om gezamenlijk door de huidige crisis heen te komen en ons op deze manier samen te brengen. En bereikte daarmee niet alleen de stad, maar had een veel grotere impact. De beelden werden getoond in live-stream als onderdeel van het Virtual Design Festival van Dezeen Magazine, op honderden internationale kunst-, techniek- en nieuwswebsites en via duizenden filmpjes op social media.

De reacties kwamen terug van over de hele wereld. Iedereen was geraakt, ontroerd en onder de indruk. Ook nu nog worden de beelden steeds weer gebruikt als symbool voor vrijheid en samenzijn. Opzet geslaagd!