In de media

De Oerbrug voor Ulft

 

De Melkvonder – Hoge Brug, een voetgangers- en fietsbrug die Ulft en Silvolde in de Achterhoek verbindt, moest nodig vervangen worden. De noodzakelijke vernieuwing bood de gemeente Oude IJsselstreek de kans om iets bijzonders te doen om het gebied duurzaam op de kaart te zetten. Circulariteit staat daar namelijk hoog in het vaandel. Daarom schreef de gemeente een pitch uit voor een ontwerp van een brug die gebouwd zou moeten worden uit materiaal dat herbruikbaar is.

Een van de deelnemers hieraan was Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek, dat sloopmateriaal recyclet voor hoogwaardig hergebruik. Voor hen natuurlijk een prachtige kans om hun visie in praktijk te brengen. Dusseldorp nodigde Jeroen Everaert van Mothership uit om mee te denken. Samen constateerden ze dat er geen reden was om te wachten met circulair werken tot na de volgende brug, maar dat je ook meteen van dit uitgangspunt kon vertrekken. En zo ontstond het voorstel om een nieuwe brug te maken van het materiaal van de oude, aangevuld met duurzaam verkregen materiaal dat liefst uit de omgeving kwam en dat – geheel volgend de principes van Mothership – gelinkt was aan de lokale geschiedenis.

 

Duurzaam recyclen

 

Mothership benadrukte na onderzoek dat er geen houten brug zou moeten komen, maar een ijzeren, in verband met het verhaal van de plaats. Rondom Ulft werd namelijk veel ijzer (oer) gevonden. Hieraan ontleend de nieuwe brug ook zijn naam: de Oerbrug.

Uit het staal van de oude brug is de draagconstructie van de nieuwe brug gemaakt. Ook ander materiaal uit de omgeving is ingezet, zoals ijzer uit de sloop van een voormalige fabriek en metaal van de vorig jaar gesloopte hoogspanningsmast die naast de brug stond. Hiervan zijn onder andere de brugleuningen gemaakt.

In het ontwerp is ook plaats gemaakt voor een bordes, een prachtig uitkijkpunt over de Oude IJssel, onderdeel van  het  dek.  Het loopdek wordt gemaakt van pijnboomhout dat door een nieuwe milieuvriendelijke conserveringstechniek zestig jaar mee kan (Accoya gemodificeerd hout). Voor het gebruik van dit hout zijn door Dusseldorp nieuwe bomen aangeplant in een bos waaruit over binnen 28 jaar voldoende hout kan worden geoogst om een nieuw brugdek te maken.

Daarnaast is een grondstoffenpaspoort opgesteld waarvan gebruik kan worden gemaakt bij een toekomstig hergebruik van de brug(- onderdelen).

 

Impact

 

De Oerbrug is de eerste brug in de Oude IJsselstreek die circulair ontwikkeld is. Ze draagt de geschiedenis van Ulft in zich, is een visitekaartje voor de ambities van de gemeente, stimuleert de lokale economie en wordt bovendien prachtig.

De aard van het project wekt veel enthousiasme bij de opdrachtgever en de projectpartners en wordt breed gedragen. Naast Dusseldorp en  Mothership  waren  ook  andere  lokale   experts   betrokken zoals Eeftink Rensing en Royal HaskoningDHV. Zo ontstond een samenwerkingsverband tussen techniek, circulaire visie en artistieke expertise. En dat levert een topresultaat: een icoon om trots op te zijn, dat oud en nieuw samenbrengt, dat twee dorpen circulair verbindt en dat een brug slaat naar de toekomst. Typisch een ontwerp van Mothership!